Cât te costă să scoți bani de la bancomat, din România sau străinătate: comisioane Banca Transilvania, ING, Raiffeisen, BCR, BRD
Dacă ai o afinitate pentru numerare în defavoarea operațiunilor online sau a achizițiilor cu cardul, s-ar putea să te coste scumpe. Nu contează dacă ești client Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen sau ING, riști comisioane deloc neglijabile.
În 2022, este incredibil de important să eviți operațiunile cu numerar, mai ales dacă acestea implică retragi de cash de la bancomat. Nu de alta, dar s-ar putea să plătești surprinzător de mult pentru privilegiul de a avea bani în portofel, chiar dacă nu te costă nimic să-i ții în contul bancar. Comisioanele variază foarte mult de la o bancă la alta, dar aproape niciuna nu te scapă de acest stres al costurilor suplimentare pentru a scoate bani de la bancomat.
Comisioane de retragere de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank
Pe cât posibil, dacă trebuie să scoți bani de la bancomat, fă un efort să efectuezi această operațiune de la bancomatul băncii emitente din spatele cardului tău. Cu alte cuvinte, dacă ai un card la Banca Transilvania, caută un bancomat de la Banca Transilvania pentru a evita comisioane inutile. Dacă nu găsești unul, riști să plătești 0,5% din suma extrasă + 2,5 sau 3,5 lei, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos, realizată de ZF.ro.
Ca referință, cele mai mari nouă bănci din România, la ora actuală, au comisioane între 0% și 1,5% în cazul retragerilor de numerar efectuate de către persoane fizice la bancomate, atunci când vorbim de carduri de debit. În cazul cardurilor de credit, comisioanele sunt semnificativ mai mari și nu ar trebui niciodată să scoți bani numerar de pe un astfel de card.
Deși particularitățile de fundal le poți vedea mai jos, regula de bază este că, la bancomatele proprii, cu mici excepții, retragerile sunt gratuite de la bancomatele băncii emitente a unui card de debit. Dacă optezi să scoți de la alte bancomate, pentru că nu mai vrei să cauți sau, pur și simplu, nu există unul în apropiere, plătești de la 0,5% până la 15 lei sau chiar mai mult. Comisioanele exacte de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank sau Alpha Bank le găsești mai jos.